Finanční gramotnost

0 Comments


Jak jste na tom finančně? Myslíte si, že jste na tom finančně dobře? Pokud ano, tak je to jedině dobře. Mnoho lidí právě říká, že na tom finančně nejsou dobře, ale když se tak potom zamyslí, tak zjistí, že finančně na tom dobře jsou. Stačí jenom, aby lidé také uměli hospodařit s penězi. Protože opravdu je hodně málo lidí, kteří umí hospodařit s penězi. Někdy bohužel, to je takové, že lidem, když přijde výplata, že jí ihned rozpráší, že si nakoupí opravdu všechno, co chtějí. A potom třeba poslední tři týdny před výplatou už nemají peníze. Určitě znáte některé pořady v televizi, kde se vymění manželky a tam třeba někdy se dokonce i hádají, že vůbec nemají finance na vedení domácnosti.

Umíte hospodařit s penězi?

To je od toho, aby lidé také uměli finančně přemýšlet, finanční způsobilost, finanční gramotnost. Já si myslím, že děti už třeba v páté třídě by se měly učit finanční gramotnosti. To znamená, aby děti věděly, jak šetřit anebo jak také zacházet s financemi. Je to opravdu hodně složité a myslím si, že kdyby lidé uměli od útlého mládí hospodaříte s penězi, že by třeba ani nebylo tolik zadlužených lidí. Proto si myslím, že nejlepší je, když se budete učit opravdu co nejlépe. Můžete třeba také navštěvovat nějaké školy anebo nějaké kurzy, kde vás naučí finančně přemýšlet.

Finanční gramotnost je důležitá.

Kdybyste se zeptali mě, jestli s financemi vycházím, tak já bych vám odpověděla, že ano, že s financemi opravdu skvěle vycházím. Já totiž umím šetřit a ne, že bych brala nějaké peníze extra veliké. Tohle tedy vůbec ne. Já mám takovou průměrnou výplatu, ale také dokáži z toho ušetřit peníze. Myslím si, že každý člověk by si měl dávat alespoň deset procent z výplaty bokem, a to pro případ nouze. Třeba mu vypadne hlavní příjem, třeba ho propustí nebo bude mít nějaký úraz a třeba delší dobu nebude moct chodit do práce. Tak se vždycky nějaká ta finanční rezerva hodí. Neznám nikoho, kdo by mi řekl, že by se mu finanční rezerva vůbec nehodila. Vím, že peníze jsou důležité, ale také vím, že peníze nejsou všechno, pro někoho ale peníze jsou vždy na prvním místě.